etc

Met de rugzak door de lente in Noorwegen: Deel 3 de regio rond Fjaerland en Jostedalsbreen NP

Na mijn verblijf in Aurland had ik nog een beperkt aantal dagen te gaan in Noorwegen. Maar graag had ik nog iets gezien van Jostdalsbreen National Park (de grootste ijskap van Europa die in verschillende gletsjertongen eindigt).
Het openbaar vervoer in die regio was wederom minder frequent doordat het zomerseizoen nog niet ten volle gestart was. Daarom koos ik ervoor naar Fjaerland te gaan omdat je daar het gletsjermuseum hebt, het boekendorpje 'Mundal' en de makkelijk bereikbare Bøyabreengletsjer en na een fikse wandeling, de Flatbreen. Verder is er een vogelreservaat met zo'n kleine honderdtal soorten vogels.
Fjaerland heeft echt mijn hart gestolen, afgesloten van de wereld door 2 tunnels en slechts enkele bussen en 2 kleine ferrydiensten per dag. Een koffiehuisje, een klein winkeltje, een oud hotel en wat tweedehandsboekenwinkeltjes zijn de opvallendste faciliteiten in een dorpje met minder dan 300 inwoners.
Bij één van de vele koffies en taart in het koffiehuisje legde bazin Røyden mij de historie van het dorp uit. Hoe vroeger de Engelse aristocratie het dorpje bezocht met stoomschepen en verbleef in het exclusieve hotel Mundal. Hoe de plaatselijke boerenbevolking de eerste toeristen met een kar naar de gletsjers trokken. Hoe de mooiste meisjes van het dorp in hun Bonad (traditionele kleed) in het hotel werkten, terwijl daar niemand anders binnen mocht. Ik ben even binnen geweest in het hotel, als ik ooit zeer welgesteld ben ga ik daar denk ik terug en blijf daar een eindje logeren, je stapt er precies in een teletijdsmachine.
De dag erna bezocht ik het gletsjermuseum en het was er zeer rustig, zo rustig dat de enige andere bezoekers (een groep Noren) met me begonnen te praten. Bleek dat de oudste man, Oivind Kulberg, met zijn 91 jaar oud de pionier was van de gletsjerwandelingen. Hij was als jonge mens verliefd geworden op een meisje van Fjaerland en al even snel op de gletsjers. Tot op zijn 75 jaar is hij naar boven gewandeld. Vorig jaar had zijn familie nog een helicopter gehuurd om de man nog eens mee te nemen naar boven om zijn 90ste verjaardag te vieren. Van hem kreeg ik een gedetailleerde beschrijving van de regio en de raad om vroeg op te staan voor een wandeling naar boven. De dag erna zat ik om kwart voor zes op de fiets om daarna 1000 meter te klimmen in 4 kilometer. Om 9 uur in de ochtend zat ik letterlijk in de wolken naar de fjord te kijken vanop een 1000tal meter in de sneeuw. Het pad was zeer stijl maar eens je boven de 1000 meter ging was er geen pad meer, enkel steile sneeuwvlaktes. Vooruit geraken in de sneeuw is geen makkie, na enkele honderden meters ploeteren schoot ik alleen maar dieper en dieper weg in de sneeuw. Toen ik plots 3 Noren zag Telemarken naar beneden, heb ik het maar voor bekeken gehouden en ben ik niet nog verder geklommen, maar heb ik van het zicht genoten en wat foto's genomen. Verdikke binnen een paar uur weer terug naar Oslo en daarna naar huis, maar met dit zicht kon effe niks stuk!
Fjaerland is een paradijs voor broedvogels met beschermde weides.Fjaerland is de poort naar de gletsjers, bemerk de sneeuwvlakte centraal bovenaan aan de linker kant van de piek. (voor zicht vanaf dat punt zie onderste foto)De Bøyabreengletsjer blijft verder smelten, er is al een heel stuk dat zich terugtrekt.Oivind Kulberg (tweede van links) en familie, met zijn 91 jaar oud de pionier van de gletsjerwandelingenDe kleine ferry vertrekt naar Balestrand, merk dat de kleur van het water hier zeer speciek is, door de afzetting van de mineralen in het gletsjersmeltwater kleurt het water in deze fjord geheel anders dan in de meeste andere fjorden die ik zag.De eetzaal in hotel Mundal.3 Noren staken in 3 dagen de ijskap over, de hond had het precies wel naar zijn zin.Beneden in de verte ligt de Fjaerlandsfjord
blog comments powered by Disqus

Meer dan plaatjes

U bent op de fotoblog terechtgekomen van freelance fotograaf en grafisch ontwerper Kristof Pattyn uit Roeselare. De blog bevat nieuwe werkjes, softwaretips (appleminded), belichtingstips, reisverslagjes en foto's

Kijk zeker ook eens op de site om per categorie wat voorbeelden van foto's te bekijken

Voor nog meer foto's kan u ook kijken bij de flickrpagina hier onderaan.

Welkom op de vernieuwde site van Grafiek & Foto Kristof Pattyn

Grafiek en Foto Kristof Pattyn biedt u fotografie en grafisch ontwerper op freelancebasis.

Kijk gerust eens rond op de site en ontdek of ik voor u iets kan betekenen. Bij de INFO pagina vindt u alle gegevens om mij te bereiken. Alvast bedankt voor uw bezoek!

contact form icon
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Kristof.pattyn. Make your own badge here.