etc

Met de rugzak door de lente in Noorwegen: Deel 2 de regio rond de Sognefjord

Tijdens mijn reis in Noorwegen heb ik vooral gebruikgemaakt van het excellente openbare vervoer in Noorwegen. Het was een afwisseling van bussen, expressbussen, ferries, expressboten en treinen.
Vooral in de buurt van de fjorden is het nogal wat denkwerk hoe je op de makkelijkste manier van punt A naar B raakt. Zeker buiten het toeristische seizoen wanneer sommige verbindingen maar éénmalig vertrekken per dag. Zo wou ik vanuit Dalen een klein busje nemen naar een iets grotere stad zo'n 30 kilometer verderop, want daar passeert de Haukjeli Expressbus naar Bergen. Op zondag was ik blijkbaar de enige die de bus wou nemen en al snel bleek dat de voorziene bus niet zou komen opdagen. Gelukkig passeerde er een andere buschauffeur die buiten zijn diensturen om mij, met een veel te grote toerbus over een bergpas heen heeft gevoerd, zodat ik toch nog mijn andere bus kon halen. De Noren zijn echt megacorrect!
In Bergen nam ik de Fjord1 Expresboat naar Aurland waar de grootste Canyon van Noorwegen ligt. Een zeer mooi gebied om te gaan wandelen.
Deze regio is in deze periode van het jaar op zijn mooist naar 't schijnt, bovenop de bergen heerst nog lichte winter en je daalt af door de lente met kolkende rivieren en ruisende watervallen tot in het zomerse dal.
Een deel van deze wandeling voert je over een bergkam en wordt de Bjornstigen genoemd oftewel het Berenpad. Waarlijk een spectaculair uitzicht daarboven.

Enkele plaatjes.
De Haukjeliexpressbus stopt even op het Hardangerviddaplateau om even de beentjes te strekken en een foto te nemen van een ijsmeer dat al goed aan het smelten is.
Soms gaat de bus een eindje op de ferry en kunnen de beentjes weer worden gestrekt. Best op tijd terug op de bus gaan zitten want deze staat altijd in pole position op de boot en het zou niet de eerste keer zijn dat iemand de pineut is. Hier steken we de Hardangerfjord over.De snelste manier vanuit Bergen naar de Sognefjord is met Fjord1 boten, deze varen tweemaal uit per dag en kruisen elkaar halfweg. Ik wou net een portretje nemen van Cindy uit Vancouver toen de andere voorbij kwam gevaren (lucky moment!). Ik hield links een minisoftbox met daarin een een speedlite gekoppeld via een flitskabel aan de powershot G10. Met de vaart die de boot maakte vloog de softbox bijna de lucht in Happy.
De Aurlandsfjord bij valavond. Met dank aan Rienk en Lia voor het bevlogen moment om nog eens naar boven te gaan rijden om van het mooie moment te gaan genieten.Dit is het hoogste punt van de Bjornstigen oftewel het Berenpad. Dankzij mijn ministatiefje kon ik enkele verschillende belichtingen nemen om dan thuis met maskers de foto's te mengen tot één.Enkele meters verder is het best een eind naar beneden vooraleer je weer bij de rivier bent, de sneeuw smelt en vormt overal watervallen die honderden meters dieper de rivier doet kolken.Na de afdaling van de Bjornstigen kwam ik de Vetlahelvete tegen oftewel de Devilspool, de legende zegt dat wie beneden in de fjord een steen in het water gooit het water hier doet borrelen.
Beneden in de vallei kabbelt de rivier rustig tot in de fjord.


Het einde Aurlandvallei wordt vooral gebruikt als landbouwgebied. En de schaapjes worden met de leeftijd ietwat argwanend tegen een hiker Happy

In een volgende post ga ik naar de Fjaerlandsfjord en de Jostedalsbreenijskap met zijn gletsjers.
blog comments powered by Disqus

Meer dan plaatjes

U bent op de fotoblog terechtgekomen van freelance fotograaf en grafisch ontwerper Kristof Pattyn uit Roeselare. De blog bevat nieuwe werkjes, softwaretips (appleminded), belichtingstips, reisverslagjes en foto's

Kijk zeker ook eens op de site om per categorie wat voorbeelden van foto's te bekijken

Voor nog meer foto's kan u ook kijken bij de flickrpagina hier onderaan.

Welkom op de vernieuwde site van Grafiek & Foto Kristof Pattyn

Grafiek en Foto Kristof Pattyn biedt u fotografie en grafisch ontwerper op freelancebasis.

Kijk gerust eens rond op de site en ontdek of ik voor u iets kan betekenen. Bij de INFO pagina vindt u alle gegevens om mij te bereiken. Alvast bedankt voor uw bezoek!

contact form icon
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Kristof.pattyn. Make your own badge here.