etc

Het is geen weer meer

Dat dacht ik laatst toen ik een diehard vlinder ontdekte op de laatste zondagnamiddag van 2007. Hij was wat aan het zonnen in het stadscentrum van Lille. Waarschijnlijk was hij er heel gerust in want ik kon met mijn G5je tot op 20cm komen om een snapshotje te nemen van het beestje. Vandaag dacht ik laat ik eens een portret van een kindje dat ik eerder in december nam, opvrolijken met deze vlinder. Er zijn al andere winters geweest vroeger.

Een hogere resolutie vind u bij Photoshopshop.
Bij deze plaat heb ik veel gebruik gemaakt van de transformeertool. Om te beginnen ben ik vertrokken van een plaat van de vlinder. Het beestje zat in een danige positie dat ik hem niet frontaal kon fotograferen. Dus had ik geen mooi symmetrisch startbeeld om vanaf te vertrekken.
Dit heb ik opgelost door de vlinder vrij te stellen (met de pentool een pad gemaakt om daarna het pad te laden als selectie en daarna het omgekeerde van deze selectie wissen) om daarna hem in twee te knippen (best dat ie daar niks van weet). Ik heb hem dan gekanteld en één van de twee helften die ik minste kon gebruiken weggesmeten Deze overschietende helft heb ik dan getransformeerd>free transform tot ik een correct lijkende vleugel had (een hulp is om even de grid aan te vinken bij view) Nu kon ik de vleugel kopiëren en daarna transformeren>flip horizontal. Nu had ik een mooie symmetrische vlinder om mee te starten.Om de vlinder een beetje te laten fladderen heb ik met de polygonal lasso tool een selectie gemaakt vanaf halfweg de vleugel tot een stuk erbuiten. Deze selectie heb ik dan gedoezeld met een featherradius van ongeveer de helft van het aantal pixels dat de vleugel bevat. Deze uiteindes van de vleugel heb ik dan een motion blur op toegepast.Daarna ben ik verder gegaan met de transformeertool. Ik heb hem wat geroteerd. Vanaf hier heb ik dezelfde vlinder meerdere keren gekopieerd en deze kopie iedere keer op een andere manier getransformeerd zodat het niet lijkt dat het allemaal andere vlinder is. Hiervoor heb ik deze soms met transform>perspective en scale en verdere rotation bewerkt. Om de illusie van verschillende vlinders verder te versterken heb ik op sommige vlinders een adjustmentlayer voorzien waarmee ik ze individueel van kleur heb veranderd. Voor de twee vlinders die voor het kindje vliegen was het nodig om een schaduw te voorzien via drop shadow.Voor ik de vlinder heb geblurred heb ik er een kopietje van gemaakt en deze bewaard in een aparte laag. Deze kopie heb ik dan gebruikt om een selectie van te maken en te vullen met wat oranje. Deze gekleurde vleugels heb ik daarna meerdere malen gekopieerd en verkleind. Iedere keer heb ik deze van een andere kleur (coloradjustmentlayers) voorzien en ook van een andere outerglow.Om af te ronden heb ik nog een foto met wolken achter het meisje gestopt en deze gemixt met lichtstralen en een kleurverloop.
Zoals je ziet kan je met de transform tool veel leuk dingen doen. Hoop dat dit voor iemand een hulp kan zijn.

Groeten Kristof
blog comments powered by Disqus

Meer dan plaatjes

U bent op de fotoblog terechtgekomen van freelance fotograaf en grafisch ontwerper Kristof Pattyn uit Roeselare. De blog bevat nieuwe werkjes, softwaretips (appleminded), belichtingstips, reisverslagjes en foto's

Kijk zeker ook eens op de site om per categorie wat voorbeelden van foto's te bekijken

Voor nog meer foto's kan u ook kijken bij de flickrpagina hier onderaan.

Welkom op de vernieuwde site van Grafiek & Foto Kristof Pattyn

Grafiek en Foto Kristof Pattyn biedt u fotografie en grafisch ontwerper op freelancebasis.

Kijk gerust eens rond op de site en ontdek of ik voor u iets kan betekenen. Bij de INFO pagina vindt u alle gegevens om mij te bereiken. Alvast bedankt voor uw bezoek!

contact form icon
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Kristof.pattyn. Make your own badge here.